Velkommen til

Lisani Høns og andre dyr

Araucana

Forfædrene til den moderne araucana høne påstås først at være avlet af mapuchefolket (de såkaldte "araucanske indianere") i Chile. Herfra stammer navnet "araucana."

Den nutidige araucana er en krydsning mellem to sydamerikanske racer: Collonca (en haleløs hønserace uden skæg, som lægger blå æg) og Quetros (en lyserødbrun æglæggende høne med hale og ørefjer). Araucana kan findes i mange forskellige fjerfarver. Hanen vejer 2-2,5 kg, hønen vejer 1,6-2 kg. De lægger årligt 180 lyseblå eller turkisblå æg à 50 g.

Der er forskellige holdninger til, hvordan en araucanahøne må se ud i Europa, for nogle skal, udover hvad der kræves i Nordamerika, have skæg og bakkenbarter, og/eller man accepterer en race med hale.

Araucanaer forveksles ofte med hønseracerne Ameraucana og krydsningerne grønlæggere, der også lægger blå/grønne æg.

Engelsk araucana stammer oprindeligt fra Skotland, men faktisk var de mange engelske araucanaer strandet ved skibsforlis fra Sydamerika, og det var dem, der dannede grundlaget for den engelske araucana, som er en meget gammel race. Den blev kendt i Skotland for sine turkisfarvede æg, hvilket den stadig er kendt for. Engelsk araucana fik sin standard i år 1930, selvom den havde været i landet længe før.

Engelsk araucana er en flittig æglægger, der som sagt lægger æg med turkis skal. Det er en hårdfør høne og egner sig godt til koldt klima, som her i Danmark, da dens kam og hagelapper er dækket af fjer, og dermed undgår frostskader.

Engelsk Araucana er en meget populær høne i Danmark, hvorpå der er stor efterspørgsel på både rugeæg og kyllinger.

I Danmark er racebestemmelsen og kravene til Engelsk Araucana meget striks i forhold til England. I Danmark var det oprindeligt kun Perlegrå som var godkendt, og senere i år 2016 er Sort også blevet godkendt. Mange opdrættere arbejder dog på både at få godkendt blå og Vildt-farvede engelsk araucana.

Der findes også en Araucana (uden Engelsk) som kan kendes på, at den er haleløs.

Æg pr år: ca. 180

Stor race

Vægt Hane: 2,7 kg - 3,2 kg

Vægt Høne: 2,3 kg - 2,7 kg

Æg vægt: ca. 55 g