Velkommen til

Lisani Høns og andre dyr

Oprindelse og etymologi:

Marsvinet stammer oprindeligt fra Andesregionen omkring det nuværende Bolivia, Peru og Colombia. Dyret har en vis lighed med svin, og navnet "marsvin" betyder "havsvin", formentlig fordi dyret blev medtaget på skibe til Europa. Marsvin blev tidligere opdrættet til menneskeføde i Andesregionen og udgjorde en væsentlig kilde til protein i området, der er sparsomt med dyreliv egnet til menneskeføde. Marsvin spises stadig i dag i regionen.

Marsvinet som kæledyr:

Marsvin er flokdyr og bør dermed aldrig leve i ensomhed, men derimod med an artsfælle. Det er uhensigtsmæssigt at have et fertil hanmarsvin og et fertilt hunmarsvin gående permanent sammen, da hunmarsvinet straks går i brunst og dermed kan være drægtig med det samme igen efter fødsel, hvilket er til stor belastning for hunnen. Derfor er det bedre at have 2 marsvin af samme køn - eller alternativt en kasteret han og en eller flere hunner. Hanner kan sagtens gå sammen, hvis man sørger for, der er en klar størrelses- og aldersmæssigt forskel, så som 4-8 uger gammel hanunge og en ældre han +5 måneder.

De får ca. 1 – 6 unger og bliver kønsmodne i en alder af 4 uger og en vægt på 300 gram. Drægtigheden varer 68-72 dage, og marsvineungerne fødes fuldt færdigudviklede.

Marsvin kan ikke tåle løg af nogen slags, avokado og kartofler samt tomatgrønt. Der findes flere grøntsager og planter, der kun skal fodres med i begrænsede mængder; spinat, æble, vindruer eksempelvis.

Der findes flere forskellige pelstyper inden for arten; glathåret, hårløs, langhåret og ruhåret, der alle kan findes i en stor variation af farver og tegninger. Der findes langt over 30 forskellige racer - bl.a abbysiner (alment - men forkert - kendt som rosette i Danmark, men rosette er den tyske betegnelse), texel, teddy, skinny med mange flere. Samtidig findes der uendeligt mange blandinger, der betegnes som kæledyr.

Der afholdes mange udstillinger af marsvin hvert år. Dansk Marsvine Klub (DMK) og Dansk Marsvinforening (DMF) er de to officielle klubber i Danmark for marsvin og deres ejere, hvor der afholdes udstillinger, mens Dansk Marsvine Entusiaster (DME) er en forening, der kæmper for bedre vilkår til marsvinene i Danmark.

Kost:

Da marsvin ikke selv danner C-vitamin i kroppen, skal det tilføres gennem foderet, der skal bestå af hø, tørfoder og grøntsager.

Marsvin spiser deres afføring, hvilket er normal opførsel, da marsvin er pseudodrøvtyggere. Der findes to slags afføring, den ene er mørk og den anden er lys. Den lyse afføring stammer fra blindtarmen og marsvinet spiser denne slags, da den indeholder B-vitamin og k-vitamin. Marsvin kan godt tåle agurk men det er ligesom slik for dem. Det er godt at give dem lidt agurk hver dag.

Kilde: https://da.wikipedia.org/wiki/Marsvin_(gnaver)